مراجعه حضوری:
روش كم كردن تدریجی ماده مخدر:
در این روش بیمار معتاد می تواند با یك برنامه ریزی منظم و دقیق و با اراده ای قوی و محكم ، روزانه از ماده مخدری كه استفاده می نماید كم كند تا آن را به صفر برساند . در این روش بیمار نیاز دارد كه زیر نظر پزشک معالج از داروهای تجویز شده استفاده نماید.
داروهای تجویز شده اغلب داروهایی است كه جایگزین مواد مخدر بوده و بیمار را برای ترک بهتر به كار برده می شود و موجب می گردد كه علایم وابستگی روانی و جسمی بیمار معتاد به آن میزان كاهش یابد كه فرد معتاد احساس نیاز به ماده مخدر نداشته باشد . از خصوصیات این روش این است كه فرد می تواند به فعالیت های روزمره خود بپردازد.
الف:روش استفاده از داروهای ترک اعتیاد به طور سرپایی بدون استفاده از داروی مخدر
در این روش فرد معتاد توسط پزشك ، درمان خود را شروع می نماید و داروهایی برای وی تجویز می شود كه شامل داروهای اعصاب و داروهایی است كه ماده مخدر نیستند ، اما اثراتی شبیه ماده مخدر دارند . در این روش به بیمار توصیه می شود كه به هیچ عنوان از ماده مخدر استفاده ننماید.
اثرات درمانی داروهای تجویز شده و این كه به چه میزان باید تجویز گردد بستگی به نوع ماده مخدر مصرفی و مقدار آن دارد . در این روش اغلب توصیه می گردد كه بیمار معتاد به مدت چند روز تا یك هفته در منزل استراحت نموده و بعد به كارهای روزمره خود بپردازد .
ب:روش استفاده ز داروهای ترک اعتیاد به طور سرپایی با استفاده از داروی مخدر
در این روش با بکارگیری داروی مخدر وداروهای اعصاب در یک دورهزمانی 1 تا3 هفته بیماردر حین فعالیت روزانه اقدام به درمان می کند لازم به ذکر است که در هر دوروش بالا نیاز به درمان نگهدارنده جهت جلوگیری از بازگشت بیماری الزاامیست.
درمان از راه دور:
درمان از راه دور میسر نیست مگر آنکه مرتب با پزشک خود در تماس باشید و جلسات روانشناسی خود را مرتب شرکت کنید و با داروهای جایگزین که از پزشک خود دریافت میکنید درمان خود را ادامه دهید و با انگیزه ترک مواد مخدر به بهبودی خود کمک کنید .
برنامه ویژه:
اولین مشکلی که فرد با اعتیاد در جامعه برایش پیش میآید به خطر افتادن سلامت اجتماعی اوست.
اولین مشکل فرد بعد از مصرف مواد مخدر و گرفتار شدن در دام اعتیاد در جامعه برایش پیش میآید به خطر افتادن سلامت اجتماعی اوست، یعنی در اجتماع خود را طرد شده میبیند که دیگر مورد قبول جامعه نیست.
کمکی که میتوان به فرد معتاد کرد این است که این ذهنیت را برایش فراهم کنیم که جامعه میخواهد به تو کمک کند تا در نتیجه، انگیزه ترک برای او به وجود بیاید، قویترین انگیزه برای برگشت یک معتاد، پذیرا بودن جامعه است تا بداند جامعه او را میخواهد و قبول میکند.
این مضمون که "من انگل اجتماع نیستم من ثمره اجتماع هستم"، در بررسی این عبارت به این سوال میرسیم که چرا برخی انسانها انتخابهای درستی دارند و برخی نمیخواهند انتخابهای خوبی داشته باشند و به دنبال فساد و انواع آسیبها بالاخص مواد مخدر میروند.
معتاد باید احساس کند در جامعه تنها نیست و جامعه میخواهد برای بهبودش به وی کمک کند تا انتخاب درستی داشته باشد، این جامعه از دایره خانواده شروع میشود و تا دایرههای بزرگتر مثل گروههای دوستی، کار و تحصیل ادامه دارد.
یکی از مشکلات این است که ما حاضر نیستیم برای هم وقت بگذاریم ممکن است برای امکانات و هرچیزی پول خرج کنیم اما مهمترین مسئله وقت گذاشتن برای همدیگر است تا فرد احساس مهم بودن داشته باشد درغیر اینصورت سلامت اجتماعیاش به خطر میافتد و در آینه جامعه حس خوشایندی ندارد.
اینکه فرد در جامعه احساس ترس از نوع قضاوت کردن افراد داشته باشد از مشکلات دیگر است این روحیه وقت گذاشتن برای دیگران و کمک کردن، بهترین نوع یاری رساندن است، لذا برای ساختن جامعه و کمک به معتادان و بهبود شرایط باید نگرش جامعه تغییر کند و برای این تغییر نگرش و تفکر باید از رسانهها و همه آحاد جامعه کمک گرفت تا شرایط بهبود برای معتاد به وجود بیاید و بررسی کنیم چراباید شرایط به گونه ای باشد که شخص به سمت موادمخدر متمایل میشود.
خانواده نیز در بروز اعتیاد فرد نقش دارد، خیلی از افراد برای فرار از موضوعی به سمت اعتیاد میروند چرا که برای اینگونه افراد کسی نبوده تا مشکلشان را برایش شرح دهند و همین زمینه کشیده شدن آنان به سمت مصرف مواد مخدر شده است.
زندگی جدید:
- فکر کردن به تغییر
- دلایل ترک اعتیاد را به خودتان یادآوری کنید.
- تلاشهای گذشتهی خود را برای ترک اعتیاد بررسی کنید. اقدامات اثربخش یا بیفایده را شناسایی کنید.
- تمام چیزهایی را که یادآور اعتیاد شما هستند از خانه، محل کار و مکانهای دیگر دور کنید.
- در زمینه اعتیاد خود با روانشناس صحبت کنید و ریشه یابی کنید به چه دلیل سراغ مواد مخدر رفته اید.
- با انسانهای سالم روابط اجتماعی برقرار کنید. اگر زندگی اجتماعی شما در گذشته به مواد مخدر متکی بوده است، چارهای جز قطع روابط ناسالم و ایجاد روابط جدید نخواهید داشت. ایجاد رابطه با دوستان سالم و دلسوز که از شما در پروسهی درمان حمایت کنند، بسیار مهم است. سعی کنید در یک کلاس ثبتنام کنید، در رویدادهای اجتماعی مشارکت داشته باشید و به گروههای مدنی بپیوندید یا در انجمنهای خیریه داوطلبانه شرکت کنید.
- یادگیریِ روشهای سالم برای مقابله با استرس
- پس از فکر کردن به تغییر و شروع درمان، همچنان باید با مشکلاتی مواجه شوید که منجر به اعتیاد شما شدهاند. آیا در گذشته برای فرونشاندن احساسات دردناک، آرام کردن خودتان پس از یک روز سخت یا فراموش کردن مشکلات، از مواد مخدر استفاده کردهاید؟ زمانی که پروسهی درمان را آغاز میکنید، ممکن است دوباره سروکلهی این احساسات منفی (که قبلا تلاش میکردید با مواد مخدر سرکوبشان کنید)، پیدا شود. برای موفقیتِ درمان، ابتدا باید مشکلات زیربنایی زندگیتان را حل کنید.
- زمانی که مشکلات زیربنایی زندگیتان را حل کردید، گاهی اوقات ممکن است استرس، تنهایی، ناامیدی، خشم، شرمساری و اضطراب را تجربه کنید، اما فراموش نکنید که تمامی این احساسات طبیعی هستند. یافتن راههای سالمِ مقابله با این احساسات هنگام بروز آنها، بخش مهمی از درمان و بهبود شما خواهد بود.
- ورزش کنید. پیادهرویِ سریع میتواند برای تغییر روحیهی شما کافی باشد. یوگا و مدیتیشین هم روشهای خوبی برای سرکوب استرس و یافتن تعادل هستند.
- از محیطی که در آن با استرس مواجه شدهاید، دوری کنید. از نور آفتاب، هوای تازه و تماشای مناظر زیبای بیرون لذت ببرید.
- از حس بویاییتان بهره بگیرید. گلها یا دانههای قهوه را بو کنید یا از بوییدن عطری لذت ببرید که خاطرات شیرینی از گذشته را بهیاد شما میآورد. چشمانتان را ببندید و آن خاطرات شیرین را تجسم کنید تا استرس را از خودتان دور کنید.
- از دوستانی که مواد مصرف میکنند دوری کنید. با این افراد معاشرت نکنید. با کسانی رابطه داشته باشید که از تصمیم شما برای ترک اعتیاد حمایت میکنند، نه کسانی که تلاش میکنند شما را به عادتهای مخرب گذشته سوق بدهند.
- از نوشیدن مشروبات الکلی اجتناب کنید. مشروبات الکلی موجب تضعیف خویشتنداری و قضاوت شما میشوند و تضعیف این دو بهراحتی شما را به مصرف مواد مخدر سوق میدهد. متأسفانه دستیابی به مواد مخدر چندان دشوار نیست و وسوسهی مصرف مواد حتی در دوران درمان نیز زیاد خواهد بود. پس بهترین کار این است که از هرگونه موقعیت و محیطی که بهنحوی با مواد مخدر در ارتباط است، دوری کنید.
- دربارهی تمایل به مواد مخدر با پزشک خود و یا روانشناس خود صحبت کنید: هر زمان که تمایل به مصرف مواد مخدر به سراغتان آمد، صحبت کردن میتواند در شناسایی دقیق منبع این تمایل، بسیار مفید باشد. مزیت دیگر صحبت کردن این است که معمولا باعث فرونشاندن این تمایل مخرب میشود و به حفظ تعهد شما برای ترک اعتیاد کمک میکند. بنابراین، نباید تمایل به مصرف مواد مخدر احساس بدی را در شما ایجاد کند، چون بهراحتیِ صحبت کردن با دیگران میتوانید با آن مقابله کنید.
- یک سرگرمی جدید پیدا کنید: کارهایی را انجام بدهید که شما را به تخیل و خلاقیت وامیدارند. خودتان را سرگرم کارهایی کنید که همیشه دوست داشتید روزی آنها را انجام بدهید.
- اهداف معناداری را برای خودتان تعیین کنید: داشتن هدفی که به امید رسیدن به آن تلاش کنید مانند پادزهر قدرتمندی در برابر اعتیاد عمل میکند. مهم نیست این اهداف چه باشند بلکه مهم این است که شما اهدافی دارید و برای رسیدن به آنها مصمم هستید.
- مراقب سلامتیتان باشید: ورزش منظم، خواب کافی و عادات غذایی سالم به بالا نگهداشتن سطح انرژی و پایین نگهداشتن سطح استرس شما کمک میکنند. هر چقدر بیشتر بتوانید سالم بمانید و احساس جسمانی خوبی داشته باشید، پاک ماندنتان آسانتر خواهد شد.
اعتیاد معمولا از تلاشهای نادرست برای مدیریت استرس نشأت میگیرد. بسیاری از افراد برای آرام کردن خودشان پس از اتفاقات استرسزا و تلخ یا سرپوش گذاشتن روی خاطرات و احساسات دردناک، به الکل و مواد مخدر پناه میآورند، اما برای مدیریت استرس، راههای سالمتری هم وجود دارد.
انتخاب مرکز درمان مناسب :
اعتبارسنجی و مجوز بخش بستری
امکانات رفاهی در کنار خدمات درمانی
برنامهریزی و روشهای درمان
پیگیری و مراقبت پس از درمان (دوره نقاهت)
درمان کوتاه مدت یا بلند مدت
ارتباط مستدام با مشاور:
از آنجا که لغزش های اعتیاد، اولین و مهم ترین فرایند است، باید عوامل سوق دهنده به سمت این بیماری را شناخت و در گام اول برای پیشگیری از عود مجدد آن اقدام کرد.
از جمله مهم ترین عوامل لغزش، لغزش احساسی، ذهنی و جسمی است.
لغزش توسط همه این عوامل یا یکی از آنها متاسفانه شامل همه سنین و همه طبقات اجتماعی می شود.
اعتیاد یــک «بیمارى اجتماعی» است که عوارض جسمى و روانى دارد و تا زمانى که بـه علل گرایش «بیمار» توجه نشود، درمان جسمى و روانى فقط براى مدتى نتیجه بخش خواهد بود و فرد معتاد دوباره گرفتار« مواد اعتیاد آور» می گرد
با توجه به این موضوع نتیجه می گیریم از ابتدای درمان تا پایان و همچنین برای پیشگیری از عود مجدد ، بیمار اعتیاد در هفته ۱۵ دقیقه با روانشناس اعتیاد خود جلسه مشاوره داشته باشد
۲۷-ارتباط با گروه های اجتماعی
از آنجایی که اعتیاد بیماری است که از قلب اجتماع بر انگیخته می شود برای درمان نیز باید در اجتماع حضور داشت.
با شبکه های اجتماعی خود مرتبط باشید و با آن ها تماس بگیرید(کسانی که در گروه بهبودی شما حضور دارند،دوستان و اعضای خانواده که مصرف نمی کنند)،حمایت های بدون قضاوت آن ها می تواند به شما کمک کند تا تفاوت مابین زمان هایی را که اجازه می دهید مشکل شما را سریع تر به طرف عود سوق دهد ،با زمانی که شما می توانید با مشکل روبه رو شوید و از عهدی آن بر آیید ، مشخص کنید. افزون بر آن ، واکنش و بازخورد آن ها می تواند به شما کمک کند تا دریابید چه زمان هایی تصمیم هایی را می گیرید و انتخاب هایی می کنید که خود را در مسیر بازگشت و عود قرار می دهید
ارتباط مستدام خانواده با مشاور:
بدون شک خانواده در پیشگیری از ابتلا، تشخیص و جلوگیری از احتمال عود مصرف مواد مخدر بسیار مهم است به گونهای که بسیاری از فعالان این حوزه متعقدند بدون همراهی اعضای خانواده، درمان فرد معتاد امکانپذیر نیست. بنابراین فرد معتاد علاوه بر درمانهای فردی نیاز به درمانهای گروهی دارد.
متاسفانه حمایتهای عاطفی و مالی خانوادهها که گاه بر اثر دلسوزی یا ترس است، موجب تداوم گرایش فرد به مواد مخدر میشود. حمایت خانواده همچنین باعث میشود فرد معتاد دیرتر به خود بیاید و کمتر نسبت به عواقب مصرف مواد مخدر آشنا شود.
براینکه ترک اعتیاد نتیجهبخش باشد خانواده فرد معتاد نیز برای دریافت مشاورههای لازم و نحوه برخورد صحیح با فرد معتاد باید تحت درمان قرار بگیرد بنابراین مداخلات مشاورهای برای خانوادهها نیز ضروری است.
هفتهها و ماههای ابتدایی پس از ترک اعتیاد بسیار مهم است به همین دلیل به خانوادهها توصیه میشود مدتها پس از ترک اعتیاد فضا و محیط خانه را برای فرد بهبود یافته مناسب نگهدارند.
گروه های ساپورت(حمایتی):
از آسیب های بزرگ اجتماعی است که گروه های مختلف سنی را به خود مبتلا می کند و در این میان قشر جوان که نیروی مولد جامعه محسوب می شوند بیش از دیگران در معرض خطر و گرفتاری به این بلای خانمانسوز قرار دارند.
اعتیاد معضلی به شمار می رود که علاوه بر عوارض جسمانی و مشکلات شدید روانی نیز برای معتاد به همراه دارد و در واقع به جز فرد مبتلا، خانواده و جامعه را نیز به انحطاط می کشاند.
هر چند به نظر کارشناسان امر، معضل اعتیاد چند وجهی و امری پیچیده است اما امروزه در درمان های پیشرفته نگاه جامع به مقوله درمان در هر سه حوزه وجود دارد و از نقاط آسیب پذیر درمان که در بحث اقتصادی و اجتماعی باید هوشیار بود و توجه ویژه ای به آن داشت که منجر به افزایش ماندگاری در بهبود یافتگان می شود.
از آنجایی که حدود 75 درصد از درمان شدگان دچار لغزش شده و شکست را تجربه می کنند، دقت در درمان کامل، جایگاه ویژه ای داشته و رصد دقیق بیمار تا رسیدن به اوج توانایی و عملکرد مناسب اجتماعی و اقتصادی اهمیت اساسی دارد.
معتادانی هستند که می خواهند از هیولای اعتیاد نجات پیدا کنند و در این میان عواملی دست به دست هم می دهند تا این کار بسیار سخت به سر منزل مقصود برسد و بهبود یافتگان باقی عمر خود را همچون افراد عادی زندگی کنند و دوباره گرفتار این آتش جانسوز نشوند.
آشنایی و ارتباط را از زبان یکی از بهبود یافتگان اعتیاد نقل می کنیم:
پس از مدتی، با کمک یکی از آشنایان، به یکی از تشکل های مردم نهاد معرفی شدم، هزینه ای دریافت نمی شد، خود معتادان همدیگر را کمک می کردند و در واقع بیشتر به لحاظ روحی و روانی بر روی معتادان کار می شد.این معتاد بهبود یافته ادامه می دهد: به نوعی گروه درمانی بود، کلاس های متعدد آموزشی برگزار می شد و از تجربیات افراد بهبود یافته بهره مند می شدم و این روند مرا کم کم به سمت رهایی از اعتیاد سوق داد و به تدریج کسب و کاری را با همکاری بهزیستی آغاز کردم.
مراجعه حضوری درمان از راه دور برنامه ویژه زندگی جدید انتخاب مرکز درمان مناسب ارتباط مستدام با مشاور ارتباط با گروه های اجتماعی
ارتباط مستدام خانواده با مشاور گروه های ساپورت(حمایتی)
مشاوره پیشگیری و درمان مراحل درمان سم زدایی مشاوره تلفنی تماس با ما